011/33 90 848

ultramedika

specijalistička radiološka ordinacija

Ultrazvučni pregledi

ultrazvucni snimak bebe

U ORDINACIJI ULTRAMEDIKA preglede radi isključivo Doc. Dr sci med Tihomir M. Mihailović sa iskustvom od 30 godina u ultrazvučnoj dijagnostici svih oblasti koje se primenjuju u svetskoj medicini.

Posebna posvećenost Dr. Tihomira je ultrazvučna dijagnostika u onkologiji.

Tu se na prvom mestu misli dijagnostika tumora DOJKI, MATERICE, JAJNIKA, PROSTATE, organa trbušne duplje (jetre, pankreasa, bubrega slezine, želudca, debelog i tankog creva) itd. Ovi pregledi su jedinstveni u SRBIJI tj. u ovoj ordinaciji, jer se za njihov kvalitet brine ultrazvučna tomografija, xMATRIX 4D, i SONOELASTOGRAFIJA.

Senzitivna sonoelastografija u EPIQ-u 7 je sigurno,pored kvalitetne ultrazvučne slike, garancija najpreciznije dijagnostike tumora i procena stepena njihove malignosti organa kao što su: DOJKE , ŽENSKI i MUŠKI POLNI ORGANi, ŠTITNA ŽLEZDA, PANKREAS, JETRA, BUBREZI, itd.

Ako je ultrazvučni aparat premium klase i poseduje xMATRIX 4D i senzitivnu Elastografiju a doktor ima iskustva i znanja, a poseduje linearne sonde od 12-5 i 18-5 MHz kao što je slučaj u ordinaciji ULTRAMEDIKA, možemo reći sledeće:

Kvalitetan ultrazvučni pregled DOJKI, znatno ranije otkriva tumor u dojci od digitalne mamografije i magnetne rezonance-MR.

Redovne ultrazvučne kontrole(na 6-12 meseci) isključuju potrebu pregleda mamografijom, jer ona zrači pacijenta i može dovesti do pojave tumora.

Ako magnetna rezonanca nije u stanju da postavi dijagnozu ne treba je ponavljati već uraditi kvalitetan ultrazvučni pregled, jer MR tj. ova metoda dovodi do povećanog broja lažno pozitivnog nalaza i nepotrebnih hirurških intervencija na osnovu dosadašnjeg iskustva.

Treba istaći da se Dr. Tihomir M. Mihailović posebno bavi preko 20 godina pregledima trudnoće.

Kalendar pregleda u trudnoći

Za kvalitetan pregled u trudnoći potrebna su dva osnovna uslova:

  1. Dokazano akademsko i prektično znanje kao dugogodišnje iskustvo doktora (kao što ima dr. Tihomir M. Mihailović) i
  2. Aparat koji poseduje xMATRIX real time 4D, i adekvatne sonde (PURE WAVE C 9-2, X 6-1, C9-3ev, L 12-5, L 18-5 Mhz)-kao što poseduje ultrazvučni aparat EPIQ 7,(i nalazi se u ordinaciji ULTRAMEDIKA.)

U prvih deset nedelja treba proceniti vitalnost ploda i isključiti vanmateričnu trudnoću.

Od 10 -14 nedelje TRUDNOĆE treba isključiti hromozomske anomalije, urodjene anomalije srca i druge eventualno prisutne anatomske anomalije. Otkrivanje Daunovog sindroma je uz Dabl test oko 98%, slično kao i NIPT. (NIPT nije u stanju da otkrije urodjene anomalije srca i ostale anatomske greške PLODA U TRUDNOĆI).

U 16 nedelji TRUDNOĆE ultrazvučnim pregledom se isključuju anatomske anomalije i to 90% organa ploda koji su do tada završili svoj razvoj. Provera ultrazvućnih „soft markera“ isključuje hromozomske anomalije u 91% (ako nije radjen adekvatan pregled do 14 nedelje). U ovoj starosti se isključuje color-Dopplerom i nedovoljno razvijena posteljica koja zahteva terapiju.

Od 18 nedelje trudnoće se prati razvoj mozga i krvnih sudova mozga.

Od 18 do 22 nedelje trudnoće se radi provera fenotipa ploda (izgled bebe-porast nosa, ušiju, ruku stopala itd)

Od 24 nedelje je moguće otkrivanje i urodjenih suženja mokraćnih kanala ploda.

Od 18 do 22 nedelje trudnoće moguće je isključiti 80% plodova sa Daunovim sindromom ako nije do tada radjen adekvatan ultrazvučni pregled.

Od 26 -28 nedelje trudnoće se provera završetak razvoja mozga i isključuju urodjene anomalije krvih sudova mozga.

Od 28 nedelje trudnoće se prati porast ploda i funkcija organa ploda(štitne žlezde,srca ploda bubrega, gutanja bebe itd), spuštanje testisa, zrelost pluća itd.

Ostali pregledi

U Ordinaciji ULTRAMEDIKA možete uraditi pregled krvnih sudova tj ARTERIJA i VENA. Tu spadaju pregledi krvnih sudova mozga, krvnih sudova vrata, trbušne duplje i krvnih sudova ruku i nogu itd.

Posebno možete pregledati ZGLOBOVE i MEKA TKIVA.

Neki od pregleda su specijalnost Dr. Tihomira kao sto su bezbolan pregled DEBELOG CREVA (hidrokolon) i ŽELUDCA (hidrogaster). Ovi pregledi se rade pre invazivnih-bolnih pregleda kao što su kolonoskopija i gastroskopija. Medicinska doktrina je zasnovana na primeni prvo neinvazvne bezbolne ultrazvučne dijagnostike, a nakon toga primene drugih dijagnostičkih metoda, ako je to potrebno.

U ORDINACIJI ULTRAMEDIKA rade se ultrazvučni pregledi DECE.

Dr Tihomir M. M poseduje dokazano akademsko i praktično znanje i iskustvo sa ultrazvučnoj dijagnostici najmladjih pacijenata.

Pregledaju se mozak i kičmena moždina beba, kao i kukovi do godine dana.

Bez obzira na uzrast u ordinaciji Ultramedika pregledaju se kod dece ORGANI TRBUŠNE DUPLJE (jetra, gušterača,žučni putevi, bubrezi, nadbubrezi, želudac, debelo i tanko crevo, slepo crevo itd), MALE KARLICE ( jajnici matrica, testisi itd), KRVNI SUDOVI (arterije i vene), ZGLOBOVI I MEKA TKIVA (tu spadaju i PLJUVAČNE ŽLEZDE, LIMFNE ŽLEZDE, ŠTITNA ŽLEZDA i td.).

Posebno se rade ultrazvučni pregledi kod dece sa urinarnim infekcijama koje zamenjuju invazivne radiološke metode kao mikciona uretero-cistografija, intravenska pielografija itd.