Virusna infekcija u I trimestru trudnoće
Frontomaksilarni ugao
Fetalna ehokardiografija
Očinstvo nakon operacije varikokele
Frontomaksilarni ugao
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Trikuspidna regurgitacija u trizomiji 21 para hr.
Ultrazvučna dijagnostika lokalizacije spine bifide
Dijagnostika bolesti posteljice u trudnoći
Otkrivanje urođenih srčanih mana
Predvidjanje predstojećeg gubitka ploda
Down-ov sindrom u trudnoći
DOWN – sindrom
Paraovarijalne / paratubarne ciste
Trizomija 18
Dijagnognostika bolesti posteljice u trudnoći
Ultrazvučna dijagnoza Down sindroma u trudnoći
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Dijagnostika tumora ploda u toku trudnoće
Bubrezi i trudnoća
Urođene anomalije organa trbušne duplje
Anomalija žučnih puteva i pankreasa ploda
Bolesti pluća ploda
Trodimenzionalni pregled glave i kičme ploda
Otkrivanje skeletnih displazija u trudnoći
Trodimenzionalni pregled srca ploda u trudnoći
Urođene srčane mane - fetalna ehokardiografija
Srce fetusa - fetalna ehokardiografija
Zastoj rasta ploda
Sonografska fenotipizacija ploda
Genetski sonogram
Dijagnostika centralnog nervnog sistema ploda
I trimestar trudnoće
Trudnoća i dojke
Ultrazvučna dijagnostika organa male karlice
 

3D Sono CT tehnika -
Trudnoća menja dojke

Registrovanje tumora dojki u početnoj fazi

Nove ultrazvučne tehnike omogućavaju registrovanje tumora dojki u početnoj fazi, povećavaju preciznost u razlikovanju benignih od malignih tumora i onih koji mogu da se napipaju, smanjuju anksioznost kod trudnice, kao i potrebu biopsije i korišćenje ultrazvučnih kontrasta.

 
   
     
           
        U žlezdanom parenhimu (tkivu) dojki se u toku trudnoće i periodu laktacije (dojenja) dešavaju upadljive promene. Placenta (posteljica) stvara više estrogena i progesterona, a kao glavni odgovor na ovu hormonsku aktivnost dolazi do »punog« razvoja dojki.
Većina žena se javlja lekaru zbog palpabilne mase u dojci (promene koja se može napipati). Mamografiju ne bi trebalo raditi u toku trudnoće i perioda laktacije, zbog povećane osetljivosti na radijaciju. Ultrazvučni pregled je prvi izbor u dijagnostici promena u dojci koje mogu da se napipaju.
 
           
    1. Razlikovanje promena

U toku trudnoće i perioda dojenja mogu da se jave različite promene u dojkama. Ultrazvučnom dijagnostikom se mogu registrovati apscesi, tubularni adenom, laktogeni adenom, granulomatozni mastitis, galaktokela ili cista, kao i karcinom. Benigne - dobroćudne promene kao što su tubularni i laktogeni adenom i cista pokazuju tendenciju smanjenja nakon završetka trudnoće, pa ih treba ponovo pregledati tri meseca nakon porođaja. Ako se, pak, radi o malignoj - zloćudnoj promeni, tada se nakon rađanja preporučuje hirurško lečenje.
Poznato je da se ultrazvukom može pouzdano razlikovati solidna promena (benigni i maligni tumori) od ciste. Ako postoji dijagnostička sumnja, može se uraditi biopsija iglom (vađenje uzorka bolesnog tkiva). Ova metoda se koristi pod vizuelnom kontrolom ultrazvuka.

  2. Nove tehnike - nove mogućnosti

Sasvim je druga situacija ako kod trudnice ili dojilje postoji tumor koji nije palpabilan (ne može da se napipa). Veličina ovih tumora obično ne prelazi pet milimetara, a najčešće su smešteni ispod C ligamenta, tj. neposredno uz kožu. Konvencionalna ultrasonografija ih otežano registruje, jer C ligament ne omogućava prolaz ultrazvuka, tj. tumor ostaje u svojoj početnoj fazi skriven iza ove normalne anatomske strukture.
Od 2000. godine, Sono CT tehnika koja koristi princip kompjuterizovane tomografije sa devet ultrazvučnih talasa (konvencionalna ultrazvučna tehnika koristi samo jedan), pretražuje tu regiju u nemerljivom vremenskom trajanju, tako da se na slici aparata prikazuje ovaj deo tkiva dojke i omogućava registrovanje tumora i njegova lokalizacija. Samo Philipsov aparat HDI 5000 Sono CT i Xres poseduje ovakvu tehniku, uz Broad Band ultrazvučne sonde. Kao rezultat ove tehnologije proistekao je i jedinstven sistem trodimenzionalne obrade podataka - 3D Sono CT.
Sonde sa Broad Band tehnikom koriste ultrazvučne talase različitih dužina da bi se prikazalo tkivo dojke koje se nalazi neposredno uz kožu, ili je udaljeno uz međurebarne mišiće. Na taj način, bilo da je tumor ispod C ligamenta, ili u nivou dukusa koji je znatno dublje položen u dojci (glavni kanal koji sprovodi mleko u laktaciji), podjednako je prikazan na slici ultrazvučnog aparata.
Obilje podataka koje otkriva Sono CT tehnika i Broad band sonde moguće je jedino prikazati na ekranu ultrazvučnog aparata korišćenjem XRes kompjuterske obrade svih ovih brojnih parametara (ista kompjuterska obrada podataka koju koristi i MAGNETNA REZONANCA).

 
           
           
    3. Kompletna procena i u prvoj fazi

Da bi se postavila dijagnoza tumora dojke, koriste se principi BI-RADS (Brest Imaging Reporting and Data Syistem). Tu spadaju granica, oblik, interna ehostruktura, posteriorno pojačanje, ili formiranje senki itd. Nova Sono CT, Broad Band i XRes tehnika daju mnogo preciznije podatke koje koristi BI-RADS. Naime, ne samo da prvi put možemo da vidimo tumor u početnoj fazi, nego je zahvaljujući Sono CT tehnici razvijen jedinstven sistem 3D Sono CT tehnike, uz čiju pomoć možemo tačno da procenimo konturu i ehostrukturu u sve tri ravni (multiplanarno prikazivanje). Transparentnim modom i postprocesingom možemo da povećamo vizuelnu razliku koja postoji u ehostrukturi zdravog i bolesnog tkiva dojki.

  Sono CT tehnika je takođe neuporedivo osetljivija za registrovanje malih krvnih sudova tzv. neovaskularizacije, koja počinje da se formira u početnim veličinama tumora.
Naime, kolor-dopler (CD) tehnika je posebno uznapredovala u ovom aparatu, jer u proceni brzine kretanja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i proceni otpora njihovom kretanju ne učestvuje samo registrovanje eritrocita koji prolaze kroz sredinu krvnog suda (centralni tok eritrocita kroz krvni sud se najbrže kreće, tako da se samo oni registruju kod aparata slabijih tehničkih mogućnosti), već i svih onih koji su sporiji i kreću se bliže zidu krvnog suda. Na taj način procena brzine i otpora toka krvi (tj. takozvane PSV i RI i PI) je znatno preciznija i pomaže u trenutnoj odluci da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promeni u dojci.
Takođe, CPA (Color-Power angio) mod, za razliku od CD (Color-Doppler), omogućava registrovanje novoformiranih krvnih sudova u tumoru, bez obzira na njihov tok i pravac u odnosu na ulazeći snop ultrazvučnih talasa. Naime, CPA tehnika je osetljivija i manje ograničavajuća u proceni neovaskularizacije tumora u dojci (novoformiranih krvnih sudova koji ukazuju na maligni tumor).
 
           
           
    4. "Gleda" i krvne sudove

U okviru ovog moda postoji i dodatna mogućnost multiplanarnog prikazivanja krvnih sudova u tumoru, tj. 3D CPA tehnika (prikazivanje krvnih sudova u tri ravni). Ona omogućava procenjivanje građe - morfologije i način grananja krvnih sudova tumora, i na taj način pomaže u razlikovanju benignih od malignih tumora.
Color-Power Doppler (CPD) tehnika omogućava procenu otpora proticanja krvi kroz tumor na osnovu rezistentnih indeksa (RI) novoformiranih kapilara tumora. Krvni sudovi tumora, za razliku od zdravih tkiva, imaju različite otpore proticanja krvi.
Tačna lokalizacija tumora u dojci je moguća primenom PANORAMSKOG moda koji prikazuje celu dojku i položaj tumora u njoj. Ovo naročito ima značaja za hirurga pre operativnog zahvata kada je predviđena resekcija (vađenje) samog tumora, a ne uklanjanje cele dojke. Ovakav način lečenja je pravilo ako je registrovan tumor dojke u početnoj fazi.

  5. Rizici uvek postoje

Ove ultrazvučne tehnike omogućavaju registrovanje tumora dojki u početnoj fazi, povećavaju preciznost u razlikovanju benignih od malignih tumora i onih koji mogu da se napipaju, smanjujuju anksioznost kod trudnice, kao i potrebu biopsije i korišćenje ultrazvučnih kontrasta.
Poznato je da poremećaj imuniteta (stečenog ili primenom imunosupresivne terapije) može dovesti do ubrzanog rasta tumora, pojave novih tumora, ili recidiva (ponovo se javljaju) nakon operacija fibroadenoma, kao i do pojave malignih tumora. Sigurno da i trudnoća, naročito u svom početku, može biti predisponirajući faktor u njihovom nastanku. Ako su se u porodici već javljale ovakve promene, treba insistirati na ultrazvučnom pregledu dojki trudnice, bez obzira na njenu starosnu dob. Sigurno da ovo ima značaja, jer se starosna dob trudnica pomera ka godinama kada se ionako preporučuje redovna ultrazvučna kontrola dojki.

 
           
           
        ANTRFILE 1
  1. Ultrazvučni pregled dojki se savetuje u toku trudnoće i dojenja - ako se napipa izraslina u dojci.
  2. Ako je starost trudnice preko 35 godina - postoji indikacija za pregled dojki u sklopu njihovog redovnog pregleda.
  3. Bez obzira na starosnu dob trudnice – postoji indikacija za pregled ako u njenoj porodici od ranije postoje tumori dojke.
  4. Nije preporučljiva mamografija u vreme trudnoće i laktacije.
  5. Neki tumori dojke koji se pipaju u trudnoći – mogu da se smanje nakon porođaja.
  6. Ako je ultrazvukom registrovan zloćudni tumor, potrebno je operativno lečenje.
  7. Dobroćudni tumor dojki koji je registrovan u trudnoći - zahteva kontrolu nakon tri meseca od porođaja.
  8. Registrovanje tumora u početnoj fazi - kada ne mogu da se napipaju, znatno je bolje primenom novih ultrazvučnih tehnologija.
  9. Nove ultrazvučne tehnike i tehnologije su: Sono CT, XRes, 3D Sono CT, PANORAMA mod, CD, CPD i 3D CPA, kao i HARMONIK mod (način uklanjanja nepotrebnih ultrazvučnih signala – artefakata na slici), BROAD-BAND sonde i HDI tehnologije (jedinstven pristup obradi emitovanog ultrazvučnog signala).
  10. Rezultati lečenja rano otkrivenih tumora dojki su odlični (ne postoje znaci ponovnog vraćanja bolesti kod 98% pacijenata ni nakon 10 godina).
 
           
           
       
specijalistička ordinacija
Ultrazvučna dijagnostika
Vojvode Dobrnjca 34, 11000 Beograd, SCG
Tel: 011/33 90 848, 33 92 916; Mob: 063/ 81 70 714
 
 
   

 
    Developed by Infotrend.   (C) 2005-2007. Ultramedika.