Virusna infekcija u I trimestru trudnoće
Frontomaksilarni ugao
Fetalna ehokardiografija
Očinstvo nakon operacije varikokele
Frontomaksilarni ugao
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Trikuspidna regurgitacija u trizomiji 21 para hr.
Ultrazvučna dijagnostika lokalizacije spine bifide
Dijagnostika bolesti posteljice u trudnoći
Otkrivanje urođenih srčanih mana
Predvidjanje predstojećeg gubitka ploda
Down-ov sindrom u trudnoći
DOWN – sindrom
Paraovarijalne / paratubarne ciste
Trizomija 18
Dijagnognostika bolesti posteljice u trudnoći
Ultrazvučna dijagnoza Down sindroma u trudnoći
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Dijagnostika tumora ploda u toku trudnoće
Bubrezi i trudnoća
Urođene anomalije organa trbušne duplje
Anomalija žučnih puteva i pankreasa ploda
Bolesti pluća ploda
Trodimenzionalni pregled glave i kičme ploda
Otkrivanje skeletnih displazija u trudnoći
Trodimenzionalni pregled srca ploda u trudnoći
Urođene srčane mane - fetalna ehokardiografija
Srce fetusa - fetalna ehokardiografija
Zastoj rasta ploda
Sonografska fenotipizacija ploda
Genetski sonogram
Dijagnostika centralnog nervnog sistema ploda
I trimestar trudnoće
Trudnoća i dojke
Ultrazvučna dijagnostika organa male karlice
 

Frontomaksilarni ugao

Značaj i primenjivost novog ultrazvučnog markera
u I trimestru trudnoće

U januaru mesecu 2007. godine kolege iz bolnice Kraljevskog koledža u Londonu objavila su novi ultrazvučni marker za blagovremeno otkrivanje trizomije 21 (Down-ovog sindroma). Kao i ostalih 12 on se može proveriti u 95% u periodu trudnoće od 11 do 14 nedelja.

3D multiplanarna analiza omogućila je okretanje glave ploda od središnje (mediosagitalne) linije za 5, 10 i 15 stepeni i određivanje Frontomaksilaranog ugla lica (FMF). Ovaj ugao predstavlja odnos između ravni koja spaja čeonu (frontalnu) kost sa vrhom čeljusne (maksile) i druge ravni koja prolazi gornjom površinom maksile. Od ranije je poznato da postoji nedovoljna razvijenost srednje trećine lica kod plodova sa trizomijom 21. Već niz godina se merenjem same gornje vilice i poređenjem sa nomogramima može postaviti sumnja za postojanje neadekvatne razvijenosti ovog dela lica. Međutim postoji jedan problem jer ovo merenje je tačno ako je načinjeno kod glave ploda u mediosagitalnoj liniji. Promena položaja glave ploda dovodi do izmene oblika i veličine gornje vilice i «nestajanja» vrha nosa te je merenje onda netačno. Sličan problem postoji i kod adekvatnog merenja dužine samog nosa. Zbog toga je nov marker trebalo da reši ove probleme u jednog broja trudnoća.

 
   
     
           
    Izvršena studija Engleskih kolega pokazala je da se ovaj ugao bitno ne menja kod merenja glave koja je okrenuta u stranu od 0-15 stepeni i kod normalnih plodova i kod plodova sa Down-ovim sindromom. To praktično znači da nije neophodno dobiti idealan položaj glave da bi se ovo merenje izvršilo i proverio ovaj ultrazvučni marker. Poznato je da se do 16 nedelje trudnoće u medisagitalnom preseku frontalna kost ne vidi jer se ona sastoji od dve kosti koje se po sredini čela spajaju od 16 do 28 nedelje. U mediosagitalnoj liniji se linearnom sondom frontalna kost nevidi. Znači ako se neposredno iznad nosa registruje frontalna kost u periodu od 11-14 nedelje trudnoće, i dalje se ne može prikazati (glava je okrenuta između 0 i 15 stepeni) znači da postoje uslovi za odgovarajuće merenje FMF ugla. Sigurno da 3D analiza omogućava pozicioniranje glave ploda, gde neće doći
do merenja u poziciji koja odstupa vise od dozvoljenog.
  Zaključak:
Osim merenja prozračne zone vrata ploda koja otkriva samo 62% trizomije 21, postoje još 12 ultrazvučnih markera koji omogućavaju znatno veći procenat otkrivanja rizičnih trudnoća. Sigurno je da se ne može očekivati da se pri svakom pregledu mogu optimalno proveriti svi ultrazvučni markeri. Ovaj zadnji FMF ugao, ima značaja jer omogućava da se proveri u 95% trudnoća.
 
       
specijalistička ordinacija
Ultrazvučna dijagnostika
Vojvode Dobrnjca 34, 11000 Beograd, SCG
Tel: 011/33 90 848, 33 92 916; Mob: 063/ 81 70 714
 
 
   

 
    Developed by Infotrend.   (C) 2005-2007. Ultramedika.